Titel
WG Eredienst

WG Lit.bloemsch.intro

WG Lit. Bloemsch. 2024

WG Lit. Bloemsch. 2023

Archief Lit.bloemsch. I

Archief Lit.bloemsch.II

WG Taizé-vieringen

WG V en T

WG Kerk en Israel

WG ZWO

WG Snuffelmarkt

WG Kerktuin

WG Herberg Dorpskerk

WG Eetgr.Ontmoeting

WG Verjaardagsfds.

WG Oecumene

WG DK motorrijders

WG AV

WG Afval Loont 2.0 DK

Werkgroep Kerktuin


De Kerktuin achter de Dorpskerk
Adres: Dorpsstraat 146; ingang Oude Pastorie/ Snuffelmarkt.
Informatie: mevrouw A. den Engelsman – Oskam; alieoskam@gmail.com

Openingstijden
Van medio april tot medio september is er elke zaterdag van 10 tot 12 uur een gastvrouw aanwezig.
Buiten die periode is de kerktuin geopend voor een bezoek op elke woensdag- en zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur, tijdens de bijeenkomsten van de Herberg-Dorpskerk (woensdagmorgen) en van de Doprskerk-Oase (zaterdagmorgen) Er is dan géén gastvrouw aanwezig, maar er is wel gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken in gebouw 'de Ontmoeting'.
Rondleidingen
Rondleidingen zijn op verzoek en tegen een bescheiden bijdrage voor het onderhoud van de tuin. 

De tuin
Altijd al hebben mensen gebruik gemaakt van beelden om hun gedachten uit te drukken.
Het dagelijkse leven van mensen is gewoon niet voor te stellen zonder beelden.
Wie zich interesseert voor de taal van christelijke beelden en symbolen komt terecht in een indrukwekkende wereld van het geloof.
De tuin is ontworpen en aangelegd na het omhakken van een zieke beuk. Het begon met het idee om een nieuwe boom te planten, met een bankje en een tuintje. Maar al snel werd het plan opgevat om een tuin aan te leggen met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven.
De werkgroep Kerktuin die het plan heeft uitgewerkt, heeft meteen besloten dat de tuin niet alleen toegankelijk is voor leden van de Dorpskerkgemeente, maar voor alle inwoners van Barendrecht en omgeving. De tuin wil een rustpunt zijn in deze hectische tijd. De kerktuin bestaat uit diverse elementen.
Lemniscaat
Basis van de tuin is een lemniscaat, een liggende acht; in de wiskunde de figuur voor het oneindige. De lemniscaat staat voor tegenstelling: binnen-buiten, geestelijk-lichamelijk, spiritueel-fysiek, hemel-aarde, mannelijk-vrouwelijk. Hij lijkt hiermee op het Yin-Yangteken, alleen met dit verschil dat de lemniscaat een rustpunt heeft in het midden. Dit rustpunt staat voor balans en evenwicht. De lemniscaat is zichtbaar in het pad door de tuin. De vorm wordt versterkt door bomen (moerbei), struiken (Portugese laurierkers) en planten (vrouwenmantel, lavendel, lievevrouwebedstro) die langs het pad groeien. Om de tegenstelling nog duidelijker tot uitdrukking te brengen zijn in de binnenvormen van de lemniscaat een mannen- en een vrouwenborder aangelegd. Dit zijn planten die vernoemd zijn naar heiligen. Denk hierbij aan Maria, Petrus en Judas.
 
Toegangspoort
De toegang tot de tuin wordt gemarkeerd door een boog van beukhaag die verwijst naar de oude beuk die er anderhalve eeuw heeft gestaan.
Pergola
Om de intimiteit van de tuin te benadrukken loopt u binnen langs een pergola,
begroeid met diverse soorten druiven.
Waterornament
Water is van essentieel belang voor het leven in een tuin. Daarom mag een waterornament niet ontbreken. Het is zo geplaatst dat u zittend in de stiltecirkel het water hoort stromen.
Vogels komen er drinken en badderen.
Stiltecirkel
In een rustige hoek van de tuin is een stiltecirkel, gescheiden door een haag van de rest van de tuin.
De toegang bestaat uit een boog met rozen. Een geschikte plaats om te mijmeren of een gedicht te lezen.
Gedenkhoek
De gedenkhoek is gesitueerd in een nis tussen de zogeheten kloostergang en de Ontmoeting. Vanaf het plein is een afbeelding van de Levensweg te zien. Op deze plek kunnen nabestaanden een steen met de naam van hun overleden geliefde neerleggen.
Terras
De tuin heeft een groot terras. Het is prettig om anderen te ontmoeten in een aangename
omgeving. Na een kerkdienst of bij feestjes in de Ontmoeting wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. Bij mooi weer schenken de dames van de Snuffelmarkt koffie en thee op het terras.
Verkoophoek
Bij de ingang van de tuin zijn stekjes en tuinbrocante te koop.
Planten
In de tuin vindt u een groot assortiment planten uit de Bijbel. Ter informatie ligt er een boek met informatie over deze planten.

Laatste Nieuws

Seizoensopening Kerktuin met stekkendag
Zoals elk jaar gebruikelijk, wordt het 'kerktuinseizoen' weer geopend met een stekkendag. Op zaterdag 15 april wordt de traditionele stekkendag gehouden van 10 tot 12 uur, achter de Oude Pastorie bij de Dorpskerk. De werkgroep Kerktuin nodigt iedereen uit om in de komende weken kamer- en tuinplanten te stekken. De stekjes – voorzien van naam en hoogte – kunnen vrijdagavond 14 april bij de kerktuin worden bezorgd. Lees verder >>  31.03.23

Renovatie Kerktuin (2)
Nadat eind januari een groep vrijwilligers de oude 'trap' in de kerktuin heeft gesloopt in afgevoerd, is nu de volgende fase aangebroken van dit renovatieproject. Aad van der Wel en Kees Vos hebben op zich genomen om de werkgroep Kerktuin te ondersteunen bij het ombouwen van dit deel van de Kerktuin naar een nieuwe schuinaflopende border. Vanwege het te overbruggen hoogteverschil zal die border worden omzoomd met betonnen palissadepaaltjes, die zullen worden ingegraven. Het uitgraven van sleuven voor die paaltjes is een zwaar werk geworden, want de in de Kerktuin geplaatste moerbeibomen blijken forse wortels te hebben gemaakt, die dicht onder de oppervlakte liggen (zie foto). In het tweede deel van maart moeten de sleuven gereed zijn, want dan worden de palissadepaaltjes aangeleverd.  Bij deze klus kunnen nog best wat extra 'tuiniers-handjes' worden gebruikt! Als u belangstelling heeft, kunt u zich aanmelden bij Aad van der Wel. 16.03.23
  Klik voor vergroting

Extra 'handjes' nodig

Uw bloembollen verdienen 'een tweede leven' 
Bolletjes van narcissen, blauwe druifjes, hyacinten, enz. die gedurende de voorbije weken in bakjes menige woonkamer hebben opgefleurd, verdienen een ‘tweede leven’. Dat is mogelijk door ze, nadat ze zijn uitgebloeid, in volle grond te herplanten. Net als vorige jaren zamelt de werkgroep Kerktuin deze (voorjaars)bolletjes in om ze te planten in de border naast De Ontmoeting. Daar komen ze volgend voorjaar weer in bloei. Het verzoek van de werkgroep is: neem de uitgebloeide bolletjes mee naar de Dorpskerk of leg ze in de mand bij de ingang van de kerktuin. Op deze manier zorgt u ervoor dat u en anderen opnieuw kunnen genieten van bollenpracht. U kunt de resultaten van de vorige jaar geplante bollen trouwens al zien: de eerste bloemen zijn al te zien van uw oude bolletjes die vorige jaren zijn herplant. . . 11.03.23

Legale 'struikrovers' in actie
Leden van de werkgroep Kerktuin hebben zaterdag op legale wijze zich als 'struikrovers' gedragen. . . Omdat de woningen in de Zeeheldenwijk op korte termijn worden gesloopt, werd door de Stichting Present en Woningbouwvereniging Patrimonium een actie georganiseerd om planten en struiken uit de tuinen van de nu leegstaande huizen een nieuw leven te geven in andere Barendrechtse tuinen. Toen deze actie bekend werd bij de werkgroep Kerktuin, hebben zij zich ingeschreven om geschikte planten voor de Kerktuin en de groenstrook achter de Oude Pastorie te mogen verplaatsen. Zoals uit de fotoreportage blijkt, werd het een geslaagde actie, waarbij ds. Franc de Ronde zich als 'opperstruikrover' helemaal kon uitleven. Lees verder >> 04.03.23 
  klik voor vergroting

Renovatie Kerktuin
Een groep enthousiaste vrijwilligers was zaterdagmorgen al vroeg actief in de Kerktuin. Dit keer geen gebruikelijke tuinactiviteiten, maar een grondige renovatie van de terrasvormige trap aan de zijde van gebouw 'de Ontmoeting'. De oude trap werd gesloopt en met kruiwagens afgevoerd naar een afvalcontainer die achter de Oude Pastorie stond. Hoewel de temperatuur maar net boven nul kwam, was het gelukkig droog weer. Het is de bedoeling dat er op die plaats een nieuwe, schuinaflopende border wordt aangelegd, die wordt opgesloten door betonnen paaltjes. Maar eerst zal ook nog de schuinaflopende afrit worden gesloopt, die daarna zal worden betegeld. De financiering van dit renovatieproject komt deels vanuit de onderhoudsbegroting en deels vanuit een forse bijdrage van de werkgroep Snuffelmarkt, die hiervoor een speciale actiedag heeft gehouden in 2022. Lees verder >> 23.01.23     
  klik voor vergroting

Succesvolle Stekkendag 
Het was zaterdagmorgen 9 april druk en gezellig op het veld achter de Oude Pastorie waar de gastvrouwen van de kerktuin een ruim assortiment stekjes van kamer- en tuinplanten hadden uitgestald op het gras en in een marktkraam. Naast stekjes waren ook een grote collectie vazen, potten en tuingereedschappen te koop. De stekkendag was tevens de opening van het tuinseizoen. Tot het begin van de herfst is de kerktuin elke zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur geopend en gratis toegankelijk. Er zijn dan gastvrouwen aanwezig om bezoekers desgewenst rond te leiden of van informatie te voorzien.
Lees verder >> 10.04.22
  Klik voor begroting
Volop stekjes te koop

Stekkendag 9 april
Ook dit jaar zal de traditionele opening van het Kerktuinseizoen weer worden gevierd met de Stekkendag. Iedereen is hartelijk welkom op zaterdagmorgen 9 april van 10 tot 12 uur. De toegang is zoals altijd gratis en er zijn gastvrouwen om bezoekers desgewenst rond te leiden en/of van informatie te voorzien over de bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven. De werkgroep Kerktuin nodigt iedereen uit om in de komende weken kamer- en tuinplanten te stekken. Die stekjes worden voor vriendelijke prijsjes te koop aangeboden. De opbrengst is bestemd voor de verdere verfraaiing van de tuin. De stekjes kunnen vrijdagavond 8 april van 7 tot 8 uur worden bezorgd bij de kerktuin. Lees verder >> Foto's: Gerdien Pool. 26.03.22
  klik voor vergroting

Nieuws uit de Kerktuin
Al enkele jaren verzamelt de werkgroep Kerktuin uitgebloeide bolletjes, die een eerste leven hebben gehad bij gemeenteleden thuis. De foto laat zien hoe de tuin voor gebouw 'de Ontmoeting' aan al die blauwe druifjes, narcissen en sneeuwklokjes nieuw leven heeft gegeven. Alie den Engelsman en Gerdien Pool hebben er mooie foto's van gemaakt. Er is rondom de Dorpskerk ruimte genoeg voor nog veel meer uitgebloeide bolletjes. De werkgroep zoekt naar tuinliefhebbers die meewillen werken in het onderhoud van de tuin. Iets voor u? De oproep geldt voor iedereen met groene vingers! 26.03.22
  Klik voor vergroting

Gedenkhoek Kerktuin weer op orde
Het door een voorjaarsstorm beschadigde schilderij 'de Levensweg' dat de Gedenkhoek in de Kerktuin opsierde, is vervangen door een nieuw en stormbestendige exemplaar. Daarmee is de unieke Gedenkhoek van de Protestantse Dorpskerkgemeente weer helemaal op orde. Dit kon worden gerealiseerd dankzij de inzet van velen.
Lees verder >> 31.03.22
  klik voor vergroting

Schilderij in Gedenkhoek vernield door storm 
Storm ‘Corrie’ die eind februari 2022 in het hele land voor vele miljoenen euro’s schade heeft aangericht, heeft in de Gedenkhoek van de kerktuin het schilderij ‘de Levensweg’ van de muur gerukt en onherstelbaar beschadigd. De werkgroep Kerktuin heeft na grondig overleg besloten een nieuwe afbeelding van het kunstwerk te bestellen, deze keer afgedrukt op een plaat van weerbestendig kunststof en stormvast bevestigd.  De kosten bedragen 650 euro. Een anonieme sponsor heeft een gift van 250 euro overgemaakt, zodat de werkgroep uit eigen middelen 400 euro op tafel moet leggen. Met onder meer de verkoop van kaarten met de afbeelding van ‘de Levensweg’ wil de werkgroep het financiële gat zien te vullen. De steun van gemeenteleden is daarvoor heel belangrijk. De prijs is minimaal 2 euro per stuk. Een hoger bedrag is van harte welkom. De werkgroep Kerktuin bedankt bij voorbaat iedereen voor zijn of haar financiële hulp om de inrichting van de Gedenkhoek te herstellen. 09.03.22

Serie 'Kerktuin in beeld'
Sinds 2010 kent de Dorpskerkgemeente een werkgroep Kerktuin, die de tuin achter de Dorpskerk heeft omgetoverd tot een unieke plek in Barendrecht. De kerktuin staat vol met prachtige planten en bomen, die het verdienen om wat meer in de belangstelling te worden gezet. Daarom maakt Arja Burgers voor de website sinds 2021 maandelijks een portret van wat er groeit en bloeit in de Kerktuin. Hieronder kunt u de tot op heden geplaatste artikelen teruglezen.

1. De olijf                     
2. De leliën des velds  
3. De salomonszegel 
4. De akelei    
5. Het Sint Janskruid
6. De amandelboom
7. De druif  
8. Het vlas
9. De amberboom
10.Monnikskap
11. Helleboris
12. Beuk
13. Sneeuwklokje 
14. Laurier
15. Wilde Marjolein   
          
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
16. Vrouwenmantel
17. Bosaardbei
18. Gerst en tarwe
19. Acanthus
20. Zonnehoedje
21. Grassen- Sempervivum
22. Hemelsleutel
23. Kerstboom
24. Viburnum
25. Cyclaam
26. Judaspenning
27. Rozemarijn
28.Salie
  Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>

Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>
Lees verder >>

'Van hart tot hart', Olette Smits bundelt versjes en overdenkingen
Olette Smits (lid van de Dorpskerkgemeente) heeft haar versjes en overdenkingen in eigen beheer uitgegeven in een bundel met de titel ‘Van hart tot hart’. Het boekje past in een handpalm, maar de aansprekende en vertederende teksten stijgen ver uit boven de bescheiden afmetingen van de bundel. Ze laten zich gemakkelijk lezen en hechten zich in het geheugen. Dat is ook wat Olette voor ogen staat met haar versjes. In een begeleidende tekst schrijft ze: ‘Dit bundeltje is bedoeld om te bemoedigen, te troosten, voor meditatie en ter lering (ende vermaak). Ik hoop dat de woorden uit mijn hart jouw hart op een positieve manier mogen raken.’ Het bundeltje kost € 3 en is te koop in gebouw 'de Ontmoeting'. De opbrengst van de eerste editie is geschonken aan de Dorpskerk en werd bestemd voor het vergulden van de weerhaan van de kerktoren. De opbrengst van de tweede editie wordt bestemd voor de Kerktuin. De kerkrentmeesters zijn Olette zeer dankbaar voor dit mooie gebaar. Lees verder >> 23.09.21 
  klik voor vergroting
'Van harte aanbevolen'

Kerktuin in beeld - Snoeibeurt Moerbeibomen
Sinds de aanleg van de Kerktuin bij de Dorpskerk staan er een aantal moerbeibomen. Gezien de forse groei die deze bomen doormaken, moeten ze jaarlijks professioneel worden gesnoeid. Dankzij de belangeloze medewerking van bomenspecialist Jakob van der Linden is deze klus zaterdagmorgen 18 september weer geklaard door leden van de werkgroep Kerktuin en enkele andere vrijwilligers.
Voor het fotoverslag, lees verder >> 19.09.21
  klik voor vergroting

Snuffelmarkt ondersteunt Kerktuin
Zoals bekend is de opbrengst van de Snuffelmarkt bestemd voor het onderhoud van het Dorpskerkcomplex. In overleg met de kerkrentmeesters wordt bepaald welke projecten ondersteuning verdienen. Eerder was al gemeld dat de Snuffelmarkt een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de verlichting van de Kerkzaal en de Noordbeuk. Nu is bekend geworden dat de Snuffelmarkt een bijdrage zal leveren van € 1500 voor de financiering van het nieuwe terrasmeubilair en nieuwe afscheidingen langs het terras in de Kerktuin. Eerder was al een schenking ontvangen van begrafenisondernemer Mastenbroek voor enkele nieuwe tafels. Nu ook de Snuffelmarkt een royale bijdrage zal leveren, betekent dit dat de werkgroep Kerktuin het voorgefinancierde bedrag beschikbaar krijgt  voor het onderhoud van de borders en de aankoop van nieuwe planten. Foto: Alie den Engelsman 18.08.21
  Klik voor vergroting

Nieuw meubilair in Kerktuin
De werkgroep Kerktuin heeft het meubilair, dat al vele jaren het terras in de tuin opsierde, vervangen. Er zijn lichtere aluminium stoelen en bijbehorende tafels aangekocht. Er is gekozen voor vijf kleinere tafels, zodat er nu meerdere zitjes kunnen worden gemaakt. De werkgroep heeft de aankoop grotendeels kunnen financieren vanuit de diverse acties die zij hebben gevoerd. Bovendien werd een prachtige financiële bijdrage ontvangen van begrafenisondernemer Mastenbroek. De Kerktuin en het meubilair wordt bij mooi weer namelijk regelmatig gebruikt in geval van rouwbijeenkomsten in het Dorpskerkcomplex. Verder maakt ook Zorggroep De Toekomst veel gebruik van de faciliteiten in de tuin. De Kerktuin blijkt dus een waardevolle aanvulling te zijn op de verhuurmogelijkheden die het 'oudste huis van Barendrecht' biedt. Gedurende de zomerperiode is er elke zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur een gastvrouw of gastheer aanwezig die u alles kan vertellen over deze prachtige Kerktuin. 27.07.21  
  klik voor vergroting

Wist u dat. . . .? Een 'vastenplant' in de Kerktuin
Dat er in de Kerktuin van de Dorpskerk veel Bijbelse planten staan is bekend, maar wist u dat er ook een 'vastenplant' staat? De 'Vastenroos'! Deze paarse variant uit de familie van de Helleborus is een 'zusje' van de (witte) Kerstroos. Prachtig toch dat een plant in het spraakgebruik zo verwant is aan de kerkelijke liturgie en dat terwijl het helemaal geen roos is. De dames van de werkgroep Kerktuin hebben de bloei van deze (paarse) Helleborus orientalis op foto's vastgelegd. Lees verder >> 09.03.21
  Klik voor vergroting

Nieuws uit de Kerktuin
Nu overal de eerste bloembollen beginnen te bloeien, worden ook de vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin weer actief. Het kriebelde al even bij onze tuinmensen en ja hoor afgelopen woensdag is er gewerkt in de Kerktuin. Met veel enthousiasme werd er oud blad weggesnoeid en blad bij elkaar geharkt. Het resultaat mag er zijn! Ook zin om een keer mee te doen? Elke woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur gaan de tuinmensen aan de slag. 06.03.21
  Klik voor vergroting

Triest bericht uit de Kerktuin
De bijenvolken in de kerktuin hebben de winter niet overleefd. Imker Jaap Witter heeft dat tot zijn grote teleurstelling vastgesteld bij een inspectie van de twee kasten. ‘Dit is de natuur, er was nog voldoende voedsel aanwezig’, zegt hij berustend. De oorzaak is volgens hem de sterk wisselende weersomstandigheden – het natte najaar en de matige tot strenge vorst in de tweede week van februari. De bijen waren daar niet tegen bestand. De drie bijenvolken in kasten die bij zijn woning staan, zijn de winter wel goed doorgekomen, evenals de twee volken op het volkstuincomplex langs de Stationsweg. Van een van deze volken was overigens het onderdak vernield. Het is waarschijnlijk een marter geweest die de bijenkast open heeft gevreten.Witter gaat bij collega-imkers op zoek naar een nieuw bijenvolk voor de kerktuin. 24.02.21
  Klik voor vergroting

Nieuws van de werkgroep Kerktuin
Net als vorige jaren verzamelt de werkgroep Kerktuin uitgebloeide bolletjes en nodigt zij iedereen uit om bolletjes van tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en blauwe druifjes die in huiskamers hebben gebloeid, te deponeren in een mand die pal achter het groene toegangshek naar de kerktuin (en de snuffelmarkt).  Vul de mand met uw uitgebloeide bolletjes! Medewerk(st)ers van de kerktuin herplanten de bolletjes later in de kerktuin en rond de Dorpskerk, zodat ze aan het begin van het volgende voorjaar – als het ware in hun ‘tweede leven’ – een kleurrijke lentebode zijn. Dat is tot nu toe steeds goed gelukt. Voor meer nieuws over de Kerktuin, lees verder >> 31.01.21 
  Klik voor vergroting

 

Uit de geschiedenis van de Kerktuin


Moerbeibomen Kerktuin gesnoeid
De leden van de werkgroep Kerktuin verzorgen wekelijks de bijbelse kerktuin achter de Dorpskerk. Het jaarlijks snoeien van de zes grote moerbeibomen is echter werk voor een professional. Jakob van der Linden is zo'n boomspecialist en de werkgroep is hem zeer dankbaar dat hij dit snoeiwerk jaarlijks wil verzorgen. Op zaterdag 12 september werd deze klus geklaard. De bomen waren zo hard gegroeid dat hun kruinen als het ware een groen dak hadden gevormd boven de borders. Het uitdunnen van de bomen was dus geenszins een overbodige luxe. Jakob werd ondersteund door drie leden van de werkgroep. Wim de Regt schreef een verslag en maakte enkele foto's. Lees verder >> 15.09.20
  klik voor vergroting

Kerktuin gaat in winterslaap
Dat de winter langzaam maar zeker haar intrede maakt, blijkt ook in de Kerktuin. Mart van der Stoel fotografeerde de Salie na een flinkte nachtvorst. Wist u trouwens dat de Sali een zogenaamde legende plant is? 'Tijdens de vlucht naar Egypte zou deze plant uitgegroeid zijn tot een ware struik om Maria met het Christuskind te verbergen voor de soldaten van Herodes. Vandaar de grote geneeskrachtige eigenschappen! Dit volgens een Provencaalse legende. Er groeien veel salie-soorten in Israël. 28.11.16
  klik voor vergroting

Grote drukte bij Snuffelmarkt en Kerktuin
Zaterdag 14 oktober was het en drukte van belang bij de Snuffelmarkt en de Kerktuin. Beide werkgroepen hadden een bijzondere dag: een 'halve prijzen dag'. Tweemaal per jaar houdt de Snuffelmarkt 'grote opruiming', dan gaat alles voor de halve prijs weg (en de prijzen zijn normaal al heel aantrekkelijk!) Dit jaar volgde ook de werkgroep Kerktuin dit goede voorbeeld: ook zij verkochten stekjes en plantjes voor de halve prijs. De opbrengst van de Snuffelmarkt is bestemd voor het onderhoud van het Dorpskerkcomplex. De opbrengst van de Kerktuin wordt bestemd voor het onderhoud van de prachtige Kerktuin. De foto van enthousiast kerktuin-lid Gerdien Pool toont het druk bezette terras van de misschien wel meest unieke tuin van Barendrecht. . . . 08.10.16 
  klik voor vergroting

Kerktuin in volle bloei - kom eens kijken!
Een enthousiaste groep vrijwilligers van de werkgroep kerktuin houden de bijbelse kerktuin achter de Dorpskerk in een prachtige staat. Het resultaat mag er dan ook zijn. Momenteel is een bezoek aan de kerktuin meer dan waard. Elke zaterdagmorgen is er een lid van de werkgroep kerktuin om een toelichting te geven over de verhalen achter de zorgvuldige selectie van de planten. Gerdien Pool heeft er een prachtige fotoreportage van gemaakt, maar de foto's geven niet de heerlijke geur weer van sommige bloemen. Daarvoor zou je gewoon zelf even langs  moeten komen. . . . .  Lees verder >>  07.07.16
  klik voor vergroting

Muziek in de kerktuin: groot succes
Na afloop van de eredienst op zondag 12 juni 2016 organiseerde de werkgroep Kerktuin een klein concert in de kerktuin en dat bij een heerlijk weertje. Marie Christine Goergen (dwarsfluit) en Hans van Gelder (piano) speelden licht klassieke muziek. Er waren ruim honderd bezoekers, die dit initiatief (een nieuwe vorm van samen-gemeente-zijn)  bijzonder wisten te waarderen. Een compliment voor alle werkgroepleden; zo iets roept om herhaling! Voor het fotoverslag, lees verder >>  12.06.16
  klik voor vergroting

Primeur uit de Kerktuin: Vijgen-Port jam
Voor het eerst sinds er in de Kerktuin een vijgenboom is geplaatst, heeft deze boom dit jaar zoveel vrucht gedragen dat er van de vijgen jam kon worden gemaakt en wel een heel bijzondere. . .
Er zijn slechts 10 potjes van deze unieke jam beschikbaar, Vanaf zaterdag 22 augustus zijn de potjes Vijgen-Port jam te koop voor € 2,00 per stuk. Een primeur uit de Kerktuin, echt iets voor de liefhebbers!
De leden van de werkgroep Kerktuin hebben niet vermeld hoeveel Port is toegevoegd. . . . wink 20.08.20
  klik voor vergroting

Steun de Kerktuin, koop honing!
De vraag naar honing van het bijenvolk uit de kerktuin was zo groot, dat die al snel was uitverkocht. Om toch aan de vraag naar natuurhoning te voldoen is de de Werkgroep Kerktuin er in geslaagd om via een andere imker een partij heerlijke honing op de kop te tikken. Deze honing, afkomstig van een imker uit Geldermalsen in de Betuwe, is van de tweede oogst van dit jaar en heeft daarom een mooie donkere kleur. De betreffende bijenkorf heeft gestaan te midden van de lavendelplanten. De honing kan in de kerkuin worden gekocht voor € 6,50 per (grote) pot. De netto opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het onderhoud van de kerktuin en de aankoop van nieuwe beplanting. Steun de Kerktuin en koop honing! Elke zaterdagmorgen kunt u terecht bij een gastvrouw in de kerktuin. 18.08.20
  klik voor vergroting

Stekkenverkoop in de Kerktuin
In de kerktuin achter de Dorpskerk zijn weer vriendelijk geprijsde stekjes te koop. Bezoekers kunnen op woensdag- en zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur een keus maken uit een aanbod stekjes van kamer- en tuinplanten. De jaarlijkse stekkendag, tevens de opening van het nieuwe tuinseizoen, die voor zaterdag 18 april op het programma stond, werd afgelast in verband met de coronacrisis. Hierdoor ging ook de stekkenverkoop die sinds 2010 elk voorjaar vele tientallen bezoekers trekt, niet door. Nu de kerktuin op twee morgens in de week weer geopend is, wordt ook de verkoop van stekjes hervat. Liefhebbers die als gevolg van de coronamaatregelen hun stekjes in april niet in de kerktuin konden bezorgen, kunnen dat nu wel tijdens de openingsuren. Er zijn dan gastvrouwen aanwezig om de stekjes in ontvangst te nemen. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de verdere verfraaiing van de kerktuin. 02.07.20
  Klik voor vergroting

Kerktuin in bloei
Omdat de bijbelse Kerktuin van de Dorpskerk gedurende de maand mei nog gesloten moet blijven, geven we graag door hoe mooi de Kerktuin momenteel in bloei staat. Gelukkig kunnen de cliënten van Zorggroep De Toekomst al wel elke dag genieten van de bloemenpracht. Gerdien Pool, actief lid van de werkgroep Kerktuin maakte weer een paar prachtige foto's, die we u niet willen onthouden. Vooral de rode kleur van de papaver is indrukwekkend mooi! 27.05.20
Klik voor vergroting   Klik voor vergroting

Lente in de Kerktuin
Onlangs maakte Jan van den Oever nog een mooie panoramafoto van de Kerktuin (rechts). Terwijl mensen thuis moeten blijven, komt de Kerktuin in lentebloei. Onderstaande foto's van Simon Hoek geven aan dat de lente schoorvoetend de Kerktuin verovert. 25.03.20
  klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Paarse Helleboris in bloei Ook de Rozen lopen uit Hagelwitte Trompetnarcissen Een eenzame rood-witte Anemoon

Grote snoeibeurt in Kerktuin
Het was de werkgroep Kerktuin al jaren een doorn in het oog dat de bomen en struiken op de afscheiding met de buren erg veel zonlicht wegnamen uit de Kerktuin. In goed overleg met de burman heeft kerkrentmeester Alie den Engelsman samen met Jacob van der Linden en een aantal vrijwilligers op 11 december de enorme klus geklaard. Zowel de taxushaag, die als erfgrens dient, als ook de overhangende bomen zijn fors terug gesnoeid. Een woord van dank aan allen die deze bijzondere operatie tot een succes hebben gemaakt. Een uitgebreidere fotoreportage volgt later. 11.12.19
  klik voor vergroting

Nieuws uit de Kerktuin
Zaterdagmorgen 2 november was het een drukte van belang in de Kerktuin. De jaarlijkse snoeibeurt van de moerbeibomen stond op het programma. Tuinman Jakob van der Linden heeft er een stevig karwei aan gehad. De bomen waren in het voorbije tuinseizoen zo hard gegroeid dat ze een dicht bladerdak boven de borders hadden gevormd. Onder aansturing van kerkrentmeester Alie den Engelsman hebben vier mannelijke vrijwilligers van ’s morgens acht tot na het middaguur letterlijk de handen vol gehad om alle afkomende takken te verwerken tot kleine stukken, die vervolgens in een hakselaar werden versnipperd en weer als compost diende voor de kerktuin. Voor het verslag van de werkgroep Kerktuin, lees verder >> 02.11.19
   

Nieuws vanuit de Kerktuin
Nu de tijd van de kamerbollen alweer bijna  voorbij is, zijn er al veel van die bolletjes uitgebloeid. De werkgroep Kerktuin vraagt u om die bolletjes niet weg te gooien maar te doneren aan de Kerktuin. Zij kunnen ze weer een tweede leven geven! 
Naast het groene toegangshek van de kerktuin en de snuffelmarkt, staat weer een mand - net als vorig jaar. De werkgroep Kerktuin nodigt iedereen hartelijk uit om die te vullen met bolletjes van tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en blauwe druifjes die in huiskamers hebben gebloeid. Lees verder >> 23.01.22

Herfst in de Kerktuin
'Kerktuinfotograaf' Gerdien Pool maakt regelmatig  prachtige foto 's in de Kerktuin. Ook nu heeft ze weer een unieke foto gemaakt. De Kerktuin komt momenteel in herfsttooi en er komen nieuwe 'gasten' op bezoek.... De zogenaamde 'vrouwenborder' blijkt namelijk een prima voedingsbodem te zijn voor een aantal prachtige paddenstoelen. Uw webbeheerder is geen paddenstoelenspecialist, maar na enig zoekwerk wordt voorzichtig geconcludeerd dat het hier om een 'appelbovist' zou kunnen gaan. De officiële naam zou dan zijn: 'Scleroderma citrinum'.  Wie kan dit vermoeden bevestigen of corrigeren?
Stuur uw reactie naar: postmaster@dorpskerkbarendrecht.nl 16.09.19
  klik voor vergroting

Mooie honingoogst van bijenvolk Kerktuin
Sinds enkele jaren herbergt de Dorpskerk een groot volk, een bijenvolk wel te verstaan, dat uit enkele tienduizenden bijen bestaat. Wie de Bijbelse Kerktuin van de Dorpskerk bezoekt (een echte aanrader!) ziet dat de bijen de hele dag door af- en aanvliegen. Imker Jaap Witter, die het bijenvolk beheert, heeft dezer dagen opnieuw de honing geoogst. De bijen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, want er is ruim 5,5 kilo honing geoogst. (foto's: Rob Bruin) 07.08.19
  klik voor vergroting   klik voor vergroting

1000 bloemen bloeien voor de bijenstand
Zoals de nevenstaande foto laat zien, bloeien er meer dan 1000 bloemen in de achtertuin van de Dorpskerk! Ook de eerste zonnebloem staat te stralen in de zomerzon. Het is een drukte van belang rondom het bijenhotel van de wilde bijen. Maar ook de tienduizenden bijen van het vaste bijen(kerk)volk die de bijenkast in de Kerktuin bevolken, profiteren van al die bloemenpracht. Dit prachtige initiatief kan zo een waardevolle bijdrage aan de bijenstand in Barendrecht gaan opleveren! 03.08.19
  klik voor vergroting

Wethouder opent 'bijenhotel' in Kerktuin
Maandagmiddag 8 juli heeft wethouder Tanja de Jonge in het bijzijn van een twintigtal belangstellenden, op het grasveld achter de Kerktuin van de Dorpskerk een bijenhotel geopend. Omdat de bijenstand het erg moeilijk heeft, is er achter de Dorpskerk een strook aangelegd met bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. De plaatsing van een bijenhotel kan de bijenstand nu een extra stimulans geven. Op deze wijze wordt er een extra dimensie gegeven aan de toch al aantrekkelijke Kerktuin van de Dorpskerk. Lees verder  >>  08.07.19

  Klik voor vergroting

ZomerFeest - Drukte in de Kerktuin
De kerktuin achter de Dorpskerk had weer een aantrekkelijk aandeel in het programma voor het jaarlijkse Zomerfeest op zaterdag 29 juni. jl. Met twee exposities heeft de kerktuin een aantrekkelijke bijdrage geleverd aan het Zomerfeest. In de schaduw van de moerbeibomen stelde Gerdien Pool (op de foto rechts) sieraden die zij zelf heeft ontworpen gemaakt, ten toon. Nico van Oudheusden uit Ridderkerk exposeerde een grote collectie fantasievogels en insecten van allerlei bestek (vorken, lepels, messen). Ondanks de grote hitte was er volop belangstelling voor de Kerktuin, mede vanwege de verkoop van de eerste Kerktuinhoning. (zie onderstaand artikel). 02.07.19
  Klik voor vergroting

Eerste Kerktuinhoning voor jonge vaste bezoeker
Op 29 juni vond er tijdens het ZomerFeest een bijzondere gebeurtenis plaats in de Kerktuin van de Dorpskerk. De allereerste pot met honing van het bijenvolk in de Kerktuin werd geschonken aan een jonge vaste bezoeker van de Dorpskerk en de Kerktuin. De acht-jarige Thom Ouwens, kleinzoon van Dick en Inka Rietdijk, vroeg bij zijn bezoeken aan de Kerktuin regelmatig naar de bijenstand en hun honing. Hij werd zaterdag blij verrast met de eerste Kerktuinhoning. Daarna vonden de andere potten gretig aftrek bij de Kerktuinbezoekers. Lees verder >> foto: Arco van der Lee 30.06.19
  Kluk voor vergroting

'Bijenherberg' in Kerktuin
Het actieve bijenvolk dat nu al enkele jaren een thuis heeft gekregen in de Kerktuin heeft zoveel honing geproduceerd dat het tijdens het ZomerFeest verkocht zal worden. Om de habitat voor de bijen te verbeteren is er een bloemenstrook aangelegd achter de Oude Pastorie. Die strook staat momenteel prachtig in bloei. Om ook onderdak te bieden aan wilde bijen is er nu een bijenhotel geplaatst. In de termen van de Dorpskerkgemeente noemen we dat natuurlijk een 'BijenHerberg'. Immers de Dorpskerk-Herberg is ook een succesvolle activiteit geworden. Dit nieuwe bijenonderkomen voor eenzame bijen is een cadeau van het Zuid-Hollands Landschap. Op maandagmiddag 8 juli om 15.00 uur zal wethouder Tanja de Jonge het nieuwe bijenonderkomen feestelijk openen.  27.06.19
  Klik voor vergroting

Veel waardering voor Kerktuinconcert
De werkgroep Kerktuin organiseerde op zondag 23 juni na de eredienst het traditionele zomerconcert in de Kerktuin van de Dorpskerk. Op het terras was die zondagmorgen geen zitplaats onbezet.Het  kerktuinconcert werd deze keer verzorgd door de harpiste Ghislaine Voorrecht uit Stad aan ’t Haringvliet. Naar schatting honderd bezoekers genoten zichtbaar van de virtuoze bespeling van haar Dusty-string folkharp. Tussen de uitvoering van twee muzikale bijdragen vertelde gastvrouw Alie den Engelsman op humoristische wijze over een van de planten uit de kertuin: de laurier. Lees verder >> 25.06.19
  Klik voor vergroting

Wilg geschonken aan de Kerktuin
Recent werd er door het Barendrechtse echtpaar Dijkstra een bedrag geschonken aan de Kerktuin, waarvan een wilg werd aangekocht. Achter deze schenking zit een bijzonder verhaal, dat zijn oorsprong vindt bij een Statenbijbel uit de Rotterdamse Koninginnekerk. Dit was een van Rotterdams mooiste kerken, die jammer genoeg werd gesloopt. De bewuste Bijbel werd gered van het oud papier en kreeg onlangs een nieuwe bestemming. De opbrengst van de verkoop van die Bijbel werd geschonken aan de Kerktuin. De foto is gemaakt bij het planten van de wilg in de Kerktuin. Piet Laban assisteerde Alie den Engelsman bij het plaatsen van het geschonken boompje. Het nog resterende bedrag van de schenking zal worden besteed aan een drinkbak voor vogels. Lees verder >> 24.04.19
  klik voor vergroting

Bloemenbed bij Kerktuin ingezaaid
De bijbelse Kerktuin achter de Dorpskerk herbergt al enkele jaren een bijenvolk dat beheerd wordt door een imker. Om de leefomgeving voor de bijen te verbeteren is er op initiatief van de werkgroep Kerktuin een border aangelegd langs het grasveld achter de Oude Pastorie. Dit terrein wordt weliswaar keurig bijgehouden, maar verder ligt het er doelloos bij. Afgelopen weken is daar veel activiteit geweest. Aan de ene kant wordt de stallingsruimte voor fietsen uitgebreid, aan de andere kant is er dus nu ruimte gemaakt voor een groot bloembed. Op maandag 15 april was het de landelijke zaaidag. Kerkrentmeester Alie den Engelsman, die verantwoordelijk is voor de buitenruimte rondom de Dorpskerk, heeft samen met koster Rob Bruin deze klus geklaard. Het bloembed hebben ze ingezaaid zodat er planten groeien die voor bijen aantrekkelijk zijn. Door de Zuid Hollands Landschap werd een 'bijenhotel' geschonken, zodat ook wilde bijen zich thuis gaan voelen bij het Dorpskerk. Zo levert Dorpskerk  een kleine bijdrage aan de instandhouding van het bijenstand in ons land. 15.04.19
  klik voor vergroting

Stekkendag in kerktuin een doorslaand succes
Het terras van de kerktuin achter de Dorpskerk had zaterdagmorgen 13 april veel weg van een goed renderend tuincentrum, zo groot en gevarieerd was het aanbod van stekjes van kamer- en tuinplanten en van zo goed als nieuwe tuingereedschappen. Aan het einde van de morgen bleek hoe gretig de bezoekers een keus hadden gemaakt uit het aanbod van stekjes. Meer dan de helft was verkocht. De opbrengst was het recordbedrag van € 271. De resterende stekjes en tuingereedschap worden op de openingsdagen van de kerktuin te koop aangeboden Ook dit is samen-kerk-zijn anno 2019!. Voor een fotoverslag, lees verder >>
Foto: Arco van der Lee. 13.04.19

  Klik voor vergroting

Cadeau voor de Kerktuin: een nieuwe olijfboom
De kerktuin achter de Dorpskerk is op woensdag 30 januari verrijkt met een prachtige olijfboom. Een bewoner van Barendrecht, die anoniem wenst te blijven, heeft de ruim zestigjarige olijfboom geschonken. Het transport en herplanten  werd kostenloos verzorgd door hoveniersbedrijf Paul Castelein. De olijfboom is geplant in de zogenaamde 'vrouwenborder' waar een kleinere olijfboom stond. Die olijf werd geplant in het voorjaar van 2009 als symbool van het begin van de aanleg van de kerktuin. Hij is bezweken onder de  vrieskou en het vocht van voorbije winters. De werkgroep Kerktuin is ingenomen met de aanwinst. Vanuit de tuinzaal van de Ontmoeting is er een prachtig uitzicht op de olijfboom, die nu staat te pronken als een sierraad in de Bijbelse kerktuin. 30.01.19

  Klik voor vergroting

Moerbeibomen in Kerktuin gesnoeid
De zes inmiddels robuuste moerbeibomen in de kerktuin achter de Dorpskerk hebben op de eerste zaterdag van september een ‘knip- en scheerbeurt’ gekregen: ze zijn keurig gesnoeid. Jakob van der Linden uit Barendrecht, gespecialiseerd in het onderhoud en de verzorging van grof groen, heeft dit stevige en langdurige karwei opnieuw gratis uitgevoerd. Hij kreeg daarbij hulp van leden van de werkgroep Kerktuin en andere vrijwilligers. Zij sjouwden de alles bij elkaar hoge berg van takken naar de compostbelt naast de portacabin en maakten de paden daarna schoon van bladeren. Opgeruimd staat netjes! De moerbeibomen waren na de laatste snoeibeurt – vorig jaar omstreeks deze tijd – weer uitbundig gegroeid. Takken en bladeren hadden een als het ware groen dak gevormd boven de gazons die hierdoor relatief weinig zonlicht hebben gekregen. 01.09.18
  klik voor vergroting
Koster Rob zorgde voor de koffie

Geslaagd Zomerconcert in Kerktuin
Op zondagmorgen 1 juli was het opnieuw druk in de Kerktuin. Na de eredienst werd daar het inmiddels traditionele kerktuinconcert gegeven, deze keer met zangeres Petra Simonse uit Ridderkerk. Zij bracht tijdens twee optredens populaire songs ten gehore en werd daarvoor beloond met gul applaus. Gastvrouw Alie den Engelsman-Oskam vertelde de bezoekers in de pauze over de legende van de Helleboris, de kerstroos. 01.07.18
  klik voor vergroting

Topdrukte in Kerktuin bij ZomerFeest
Nog nooit sinds de opening in 2010 heeft de kerktuin achter de Dorpskerk zoveel bezoekers ontvangen als tijdens het ZomerFeest in het historische centrum op zaterdag 30 juni. De gastvrouwen schatten dat enkele honderden mensen een wandeling hebben gemaakt in de tuin met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven. Zonder twijfel heeft het mooie zomerweer het bezoek aan het jaarlijkse evenement in de oude dorpskern en de kerktuin gestimuleerd, evenals de deelname van de kerktuin aan de Open Tuinendag die deze keer samenviel met het ZomerFeest. Het terras van de kerktuin had de hele dag veel weg van een gezellige soos. Bezoekers hadden ongedwongen gesprekjes met elkaar, dronken een kopje kofie of thee en rustten even uit op stoelen in de schaduw van grote parasols. Velen van hen vertrokken met een of meer stekjes van planten die voor vriendelijke prijsjes werden aangeboden. Ook de potjes met honing uit de bijenkast in de tuin vonden gretig aftrek. Grote belangstelling was er voor de expositie van zijdeschilderijen van kunstenares Ans van der Bruin en voor de grote collectie sieraden, ontworpen door Gerdien Pool. 's Middags waren er in de Stiltehoek twee optredens van fluitistes. 01.07.18
  klik voor vergroting

Zwervende bijen op bezoek Kerktuin
Dat de Dorpskerk een aantrekkelijke plaats is om je even terug te trekken is velen al bekend. Dezer dagen heeft een grote zwerm zwervende bijen heeft een (beleefdheids)bezoek gebracht in de kerktuin achter de Dorpskerk. De vele honderden bijen dansten enige tijd uitbundig boven de kast waarin het voor de bezoekers van de tuin meer vertrouwde bijenvolk woont. De gastvrouwen en vrijwilligers die in de kerktuin aan het werk waren, werden volledig verrast door de komst van de bijenzwerm, maar zij slaagden er wel in om er foto's van te maken. Toen de gewaarschuwde imker Jaap Witter (beheerder van het bijenvolk in de kerktuin) verscheen, was een groot deel van de zwerm al naar onbekende bestemming vertrokken. Hij verklaarde het bezoek van de zwervende bijen door het warme weer.  'Dan willen ze wel eens extra los komen. Daar is het nu de tijd voor', vertelde hij. De bijensterfte bedroeg in de afgelopen winter zestien procent.  'Hoog, maar niet verontrustend', concludeerde de imker. Eerder was overigens een sterftepercentage van ruim negen procent voorspeld.19.05.18
  klik voor vergroting

Veel belangstelling voor stekkendag
De opening van de kerktuin, traditioneel met een stekkendag, heeft zaterdag mede door het stralende lenteweer veel bezoekers getrokken. De uitverkoop bij de Snuffelmarkt in de Oude Pastorie zorgde ervoor dat ook ´koopjesjagers' een bezoek aan de tuin brachten. De verkoop van stekjes van tuin- en kamerplanten liet niets te wensen over. Het ruime aanbod dat tuinliefhebbers in kratten en dozen hadden bezorgd, was tegen sluitingstijd grotendeels voor vriendelijke prijsjes afgezet. Veel belangstelling was er deze keer ook voor de ruime keuze uit bloempotten en schalen. Vooral de met plantjes gevulde klompjes gingen vlot van de hand. De netto opbrengst van ruim € 178 is bestemd voor de aankoop van Bijbelse planten. De kerktuin is in het nieuwe seizoen elke zaterdagmorgen van tien tot twaalf uur geopend, tegelijk met de Snuffelmarkt en de Koffiehoek. Voor een fotoverslag, lees verder >> .
U bent van harte welkom!
22.04.18
  Klik voor vergroting

Het was een gezellige drukte in
de Kerktuin van de Dorpskerk.

Voorjaar in de Kerktuin
De vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin zijn woensdag 4 april weer begonnen met onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Zij constateerden dat de eerste tekenen van het voorjaar zich al manifesteren in de tuin. Zo is de amandelboom in bloei gekomen, net als het longkruid en de eerste anemoon. Lees en kijk verder >> 07.04.18 

Primeur uit de Kerktuin: Vijgen-Port jam
Voor het eerst sinds er in de Kerktuin een vijgenboom is geplaatst, heeft deze boom dit jaar zoveel vrucht gedragen dat er van de vijgen jam kon worden gemaakt en wel een heel bijzondere. . .
Er zijn slechts 10 potjes van deze unieke jam beschikbaar, Vanaf zaterdag 22 augustus zijn de potjes Vijgen-Port jam te koop voor € 2,00 per stuk. Een primeur uit de Kerktuin, echt iets voor de liefhebbers!
De leden van de werkgroep Kerktuin hebben niet vermeld hoeveel Port is toegevoegd. . . . wink 20.08.20
  klik voor vergroting

Steun de Kerktuin, koop honing!
De vraag naar honing van het bijenvolk uit de kerktuin was zo groot, dat die al snel was uitverkocht. Om toch aan de vraag naar natuurhoning te voldoen is de de Werkgroep Kerktuin er in geslaagd om via een andere imker een partij heerlijke honing op de kop te tikken. Deze honing, afkomstig van een imker uit Geldermalsen in de Betuwe, is van de tweede oogst van dit jaar en heeft daarom een mooie donkere kleur. De betreffende bijenkorf heeft gestaan te midden van de lavendelplanten. De honing kan in de kerkuin worden gekocht voor € 6,50 per (grote) pot. De netto opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het onderhoud van de kerktuin en de aankoop van nieuwe beplanting. Steun de Kerktuin en koop honing! Elke zaterdagmorgen kunt u terecht bij een gastvrouw in de kerktuin. 18.08.20
  klik voor vergroting

Stekkenverkoop in de Kerktuin
In de kerktuin achter de Dorpskerk zijn weer vriendelijk geprijsde stekjes te koop. Bezoekers kunnen op woensdag- en zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur een keus maken uit een aanbod stekjes van kamer- en tuinplanten. De jaarlijkse stekkendag, tevens de opening van het nieuwe tuinseizoen, die voor zaterdag 18 april op het programma stond, werd afgelast in verband met de coronacrisis. Hierdoor ging ook de stekkenverkoop die sinds 2010 elk voorjaar vele tientallen bezoekers trekt, niet door. Nu de kerktuin op twee morgens in de week weer geopend is, wordt ook de verkoop van stekjes hervat. Liefhebbers die als gevolg van de coronamaatregelen hun stekjes in april niet in de kerktuin konden bezorgen, kunnen dat nu wel tijdens de openingsuren. Er zijn dan gastvrouwen aanwezig om de stekjes in ontvangst te nemen. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de verdere verfraaiing van de kerktuin. 02.07.20
  Klik voor vergroting

Kerktuin in bloei
Omdat de bijbelse Kerktuin van de Dorpskerk gedurende de maand mei nog gesloten moet blijven, geven we graag door hoe mooi de Kerktuin momenteel in bloei staat. Gelukkig kunnen de cliënten van Zorggroep De Toekomst al wel elke dag genieten van de bloemenpracht. Gerdien Pool, actief lid van de werkgroep Kerktuin maakte weer een paar prachtige foto's, die we u niet willen onthouden. Vooral de rode kleur van de papaver is indrukwekkend mooi! 27.05.20
Klik voor vergroting   Klik voor vergroting

Lente in de Kerktuin
Onlangs maakte Jan van den Oever nog een mooie panoramafoto van de Kerktuin (rechts). Terwijl mensen thuis moeten blijven, komt de Kerktuin in lentebloei. Onderstaande foto's van Simon Hoek geven aan dat de lente schoorvoetend de Kerktuin verovert. 25.03.20
  klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Paarse Helleboris in bloei Ook de Rozen lopen uit Hagelwitte Trompetnarcissen Een eenzame rood-witte Anemoon

Grote snoeibeurt in Kerktuin
Het was de werkgroep Kerktuin al jaren een doorn in het oog dat de bomen en struiken op de afscheiding met de buren erg veel zonlicht wegnamen uit de Kerktuin. In goed overleg met de burman heeft kerkrentmeester Alie den Engelsman samen met Jacob van der Linden en een aantal vrijwilligers op 11 december de enorme klus geklaard. Zowel de taxushaag, die als erfgrens dient, als ook de overhangende bomen zijn fors terug gesnoeid. Een woord van dank aan allen die deze bijzondere operatie tot een succes hebben gemaakt. Een uitgebreidere fotoreportage volgt later. 11.12.19
  klik voor vergroting

Nieuws uit de Kerktuin
Zaterdagmorgen 2 november was het een drukte van belang in de Kerktuin. De jaarlijkse snoeibeurt van de moerbeibomen stond op het programma. Tuinman Jakob van der Linden heeft er een stevig karwei aan gehad. De bomen waren in het voorbije tuinseizoen zo hard gegroeid dat ze een dicht bladerdak boven de borders hadden gevormd. Onder aansturing van kerkrentmeester Alie den Engelsman hebben vier mannelijke vrijwilligers van ’s morgens acht tot na het middaguur letterlijk de handen vol gehad om alle afkomende takken te verwerken tot kleine stukken, die vervolgens in een hakselaar werden versnipperd en weer als compost diende voor de kerktuin. Voor het verslag van de werkgroep Kerktuin, lees verder >> 02.11.19
   

Herfst in de Kerktuin
'Kerktuinfotograaf' Gerdien Pool maakt regelmatig  prachtige foto 's in de Kerktuin. Ook nu heeft ze weer een unieke foto gemaakt. De Kerktuin komt momenteel in herfsttooi en er komen nieuwe 'gasten' op bezoek.... De zogenaamde 'vrouwenborder' blijkt namelijk een prima voedingsbodem te zijn voor een aantal prachtige paddenstoelen. Uw webbeheerder is geen paddenstoelenspecialist, maar na enig zoekwerk wordt voorzichtig geconcludeerd dat het hier om een 'appelbovist' zou kunnen gaan. De officiële naam zou dan zijn: 'Scleroderma citrinum'.  Wie kan dit vermoeden bevestigen of corrigeren?
Stuur uw reactie naar: postmaster@dorpskerkbarendrecht.nl 16.09.19
  klik voor vergroting

Mooie honingoogst van bijenvolk Kerktuin
Sinds enkele jaren herbergt de Dorpskerk een groot volk, een bijenvolk wel te verstaan, dat uit enkele tienduizenden bijen bestaat. Wie de Bijbelse Kerktuin van de Dorpskerk bezoekt (een echte aanrader!) ziet dat de bijen de hele dag door af- en aanvliegen. Imker Jaap Witter, die het bijenvolk beheert, heeft dezer dagen opnieuw de honing geoogst. De bijen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, want er is ruim 5,5 kilo honing geoogst. (foto's: Rob Bruin) 07.08.19
  klik voor vergroting   klik voor vergroting

1000 bloemen bloeien voor de bijenstand
Zoals de nevenstaande foto laat zien, bloeien er meer dan 1000 bloemen in de achtertuin van de Dorpskerk! Ook de eerste zonnebloem staat te stralen in de zomerzon. Het is een drukte van belang rondom het bijenhotel van de wilde bijen. Maar ook de tienduizenden bijen van het vaste bijen(kerk)volk die de bijenkast in de Kerktuin bevolken, profiteren van al die bloemenpracht. Dit prachtige initiatief kan zo een waardevolle bijdrage aan de bijenstand in Barendrecht gaan opleveren! 03.08.19
  klik voor vergroting

Wethouder opent 'bijenhotel' in Kerktuin
Maandagmiddag 8 juli heeft wethouder Tanja de Jonge in het bijzijn van een twintigtal belangstellenden, op het grasveld achter de Kerktuin van de Dorpskerk een bijenhotel geopend. Omdat de bijenstand het erg moeilijk heeft, is er achter de Dorpskerk een strook aangelegd met bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. De plaatsing van een bijenhotel kan de bijenstand nu een extra stimulans geven. Op deze wijze wordt er een extra dimensie gegeven aan de toch al aantrekkelijke Kerktuin van de Dorpskerk. Lees verder  >>  08.07.19

  Klik voor vergroting

ZomerFeest - Drukte in de Kerktuin
De kerktuin achter de Dorpskerk had weer een aantrekkelijk aandeel in het programma voor het jaarlijkse Zomerfeest op zaterdag 29 juni. jl. Met twee exposities heeft de kerktuin een aantrekkelijke bijdrage geleverd aan het Zomerfeest. In de schaduw van de moerbeibomen stelde Gerdien Pool (op de foto rechts) sieraden die zij zelf heeft ontworpen gemaakt, ten toon. Nico van Oudheusden uit Ridderkerk exposeerde een grote collectie fantasievogels en insecten van allerlei bestek (vorken, lepels, messen). Ondanks de grote hitte was er volop belangstelling voor de Kerktuin, mede vanwege de verkoop van de eerste Kerktuinhoning. (zie onderstaand artikel). 02.07.19
  Klik voor vergroting

Eerste Kerktuinhoning voor jonge vaste bezoeker
Op 29 juni vond er tijdens het ZomerFeest een bijzondere gebeurtenis plaats in de Kerktuin van de Dorpskerk. De allereerste pot met honing van het bijenvolk in de Kerktuin werd geschonken aan een jonge vaste bezoeker van de Dorpskerk en de Kerktuin. De acht-jarige Thom Ouwens, kleinzoon van Dick en Inka Rietdijk, vroeg bij zijn bezoeken aan de Kerktuin regelmatig naar de bijenstand en hun honing. Hij werd zaterdag blij verrast met de eerste Kerktuinhoning. Daarna vonden de andere potten gretig aftrek bij de Kerktuinbezoekers. Lees verder >> foto: Arco van der Lee 30.06.19
  Kluk voor vergroting

'Bijenherberg' in Kerktuin
Het actieve bijenvolk dat nu al enkele jaren een thuis heeft gekregen in de Kerktuin heeft zoveel honing geproduceerd dat het tijdens het ZomerFeest verkocht zal worden. Om de habitat voor de bijen te verbeteren is er een bloemenstrook aangelegd achter de Oude Pastorie. Die strook staat momenteel prachtig in bloei. Om ook onderdak te bieden aan wilde bijen is er nu een bijenhotel geplaatst. In de termen van de Dorpskerkgemeente noemen we dat natuurlijk een 'BijenHerberg'. Immers de Dorpskerk-Herberg is ook een succesvolle activiteit geworden. Dit nieuwe bijenonderkomen voor eenzame bijen is een cadeau van het Zuid-Hollands Landschap. Op maandagmiddag 8 juli om 15.00 uur zal wethouder Tanja de Jonge het nieuwe bijenonderkomen feestelijk openen.  27.06.19
  Klik voor vergroting

Veel waardering voor Kerktuinconcert
De werkgroep Kerktuin organiseerde op zondag 23 juni na de eredienst het traditionele zomerconcert in de Kerktuin van de Dorpskerk. Op het terras was die zondagmorgen geen zitplaats onbezet.Het  kerktuinconcert werd deze keer verzorgd door de harpiste Ghislaine Voorrecht uit Stad aan ’t Haringvliet. Naar schatting honderd bezoekers genoten zichtbaar van de virtuoze bespeling van haar Dusty-string folkharp. Tussen de uitvoering van twee muzikale bijdragen vertelde gastvrouw Alie den Engelsman op humoristische wijze over een van de planten uit de kertuin: de laurier. Lees verder >> 25.06.19
  Klik voor vergroting

Wilg geschonken aan de Kerktuin
Recent werd er door het Barendrechtse echtpaar Dijkstra een bedrag geschonken aan de Kerktuin, waarvan een wilg werd aangekocht. Achter deze schenking zit een bijzonder verhaal, dat zijn oorsprong vindt bij een Statenbijbel uit de Rotterdamse Koninginnekerk. Dit was een van Rotterdams mooiste kerken, die jammer genoeg werd gesloopt. De bewuste Bijbel werd gered van het oud papier en kreeg onlangs een nieuwe bestemming. De opbrengst van de verkoop van die Bijbel werd geschonken aan de Kerktuin. De foto is gemaakt bij het planten van de wilg in de Kerktuin. Piet Laban assisteerde Alie den Engelsman bij het plaatsen van het geschonken boompje. Het nog resterende bedrag van de schenking zal worden besteed aan een drinkbak voor vogels. Lees verder >> 24.04.19
  klik voor vergroting

Bloemenbed bij Kerktuin ingezaaid
De bijbelse Kerktuin achter de Dorpskerk herbergt al enkele jaren een bijenvolk dat beheerd wordt door een imker. Om de leefomgeving voor de bijen te verbeteren is er op initiatief van de werkgroep Kerktuin een border aangelegd langs het grasveld achter de Oude Pastorie. Dit terrein wordt weliswaar keurig bijgehouden, maar verder ligt het er doelloos bij. Afgelopen weken is daar veel activiteit geweest. Aan de ene kant wordt de stallingsruimte voor fietsen uitgebreid, aan de andere kant is er dus nu ruimte gemaakt voor een groot bloembed. Op maandag 15 april was het de landelijke zaaidag. Kerkrentmeester Alie den Engelsman, die verantwoordelijk is voor de buitenruimte rondom de Dorpskerk, heeft samen met koster Rob Bruin deze klus geklaard. Het bloembed hebben ze ingezaaid zodat er planten groeien die voor bijen aantrekkelijk zijn. Door de Zuid Hollands Landschap werd een 'bijenhotel' geschonken, zodat ook wilde bijen zich thuis gaan voelen bij het Dorpskerk. Zo levert Dorpskerk  een kleine bijdrage aan de instandhouding van het bijenstand in ons land. 15.04.19
  klik voor vergroting

Stekkendag in kerktuin een doorslaand succes
Het terras van de kerktuin achter de Dorpskerk had zaterdagmorgen 13 april veel weg van een goed renderend tuincentrum, zo groot en gevarieerd was het aanbod van stekjes van kamer- en tuinplanten en van zo goed als nieuwe tuingereedschappen. Aan het einde van de morgen bleek hoe gretig de bezoekers een keus hadden gemaakt uit het aanbod van stekjes. Meer dan de helft was verkocht. De opbrengst was het recordbedrag van € 271. De resterende stekjes en tuingereedschap worden op de openingsdagen van de kerktuin te koop aangeboden Ook dit is samen-kerk-zijn anno 2019!. Voor een fotoverslag, lees verder >>
Foto: Arco van der Lee. 13.04.19

  Klik voor vergroting

Cadeau voor de Kerktuin: een nieuwe olijfboom
De kerktuin achter de Dorpskerk is op woensdag 30 januari verrijkt met een prachtige olijfboom. Een bewoner van Barendrecht, die anoniem wenst te blijven, heeft de ruim zestigjarige olijfboom geschonken. Het transport en herplanten  werd kostenloos verzorgd door hoveniersbedrijf Paul Castelein. De olijfboom is geplant in de zogenaamde 'vrouwenborder' waar een kleinere olijfboom stond. Die olijf werd geplant in het voorjaar van 2009 als symbool van het begin van de aanleg van de kerktuin. Hij is bezweken onder de  vrieskou en het vocht van voorbije winters. De werkgroep Kerktuin is ingenomen met de aanwinst. Vanuit de tuinzaal van de Ontmoeting is er een prachtig uitzicht op de olijfboom, die nu staat te pronken als een sierraad in de Bijbelse kerktuin. 30.01.19

  Klik voor vergroting

Moerbeibomen in Kerktuin gesnoeid
De zes inmiddels robuuste moerbeibomen in de kerktuin achter de Dorpskerk hebben op de eerste zaterdag van september een ‘knip- en scheerbeurt’ gekregen: ze zijn keurig gesnoeid. Jakob van der Linden uit Barendrecht, gespecialiseerd in het onderhoud en de verzorging van grof groen, heeft dit stevige en langdurige karwei opnieuw gratis uitgevoerd. Hij kreeg daarbij hulp van leden van de werkgroep Kerktuin en andere vrijwilligers. Zij sjouwden de alles bij elkaar hoge berg van takken naar de compostbelt naast de portacabin en maakten de paden daarna schoon van bladeren. Opgeruimd staat netjes! De moerbeibomen waren na de laatste snoeibeurt – vorig jaar omstreeks deze tijd – weer uitbundig gegroeid. Takken en bladeren hadden een als het ware groen dak gevormd boven de gazons die hierdoor relatief weinig zonlicht hebben gekregen. 01.09.18
  klik voor vergroting
Koster Rob zorgde voor de koffie

Geslaagd Zomerconcert in Kerktuin
Op zondagmorgen 1 juli was het opnieuw druk in de Kerktuin. Na de eredienst werd daar het inmiddels traditionele kerktuinconcert gegeven, deze keer met zangeres Petra Simonse uit Ridderkerk. Zij bracht tijdens twee optredens populaire songs ten gehore en werd daarvoor beloond met gul applaus. Gastvrouw Alie den Engelsman-Oskam vertelde de bezoekers in de pauze over de legende van de Helleboris, de kerstroos. 01.07.18
  klik voor vergroting

Topdrukte in Kerktuin bij ZomerFeest
Nog nooit sinds de opening in 2010 heeft de kerktuin achter de Dorpskerk zoveel bezoekers ontvangen als tijdens het ZomerFeest in het historische centrum op zaterdag 30 juni. De gastvrouwen schatten dat enkele honderden mensen een wandeling hebben gemaakt in de tuin met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven. Zonder twijfel heeft het mooie zomerweer het bezoek aan het jaarlijkse evenement in de oude dorpskern en de kerktuin gestimuleerd, evenals de deelname van de kerktuin aan de Open Tuinendag die deze keer samenviel met het ZomerFeest. Het terras van de kerktuin had de hele dag veel weg van een gezellige soos. Bezoekers hadden ongedwongen gesprekjes met elkaar, dronken een kopje kofie of thee en rustten even uit op stoelen in de schaduw van grote parasols. Velen van hen vertrokken met een of meer stekjes van planten die voor vriendelijke prijsjes werden aangeboden. Ook de potjes met honing uit de bijenkast in de tuin vonden gretig aftrek. Grote belangstelling was er voor de expositie van zijdeschilderijen van kunstenares Ans van der Bruin en voor de grote collectie sieraden, ontworpen door Gerdien Pool. 's Middags waren er in de Stiltehoek twee optredens van fluitistes. 01.07.18
  klik voor vergroting

Zwervende bijen op bezoek Kerktuin
Dat de Dorpskerk een aantrekkelijke plaats is om je even terug te trekken is velen al bekend. Dezer dagen heeft een grote zwerm zwervende bijen heeft een (beleefdheids)bezoek gebracht in de kerktuin achter de Dorpskerk. De vele honderden bijen dansten enige tijd uitbundig boven de kast waarin het voor de bezoekers van de tuin meer vertrouwde bijenvolk woont. De gastvrouwen en vrijwilligers die in de kerktuin aan het werk waren, werden volledig verrast door de komst van de bijenzwerm, maar zij slaagden er wel in om er foto's van te maken. Toen de gewaarschuwde imker Jaap Witter (beheerder van het bijenvolk in de kerktuin) verscheen, was een groot deel van de zwerm al naar onbekende bestemming vertrokken. Hij verklaarde het bezoek van de zwervende bijen door het warme weer.  'Dan willen ze wel eens extra los komen. Daar is het nu de tijd voor', vertelde hij. De bijensterfte bedroeg in de afgelopen winter zestien procent.  'Hoog, maar niet verontrustend', concludeerde de imker. Eerder was overigens een sterftepercentage van ruim negen procent voorspeld.19.05.18
  klik voor vergroting

Veel belangstelling voor stekkendag
De opening van de kerktuin, traditioneel met een stekkendag, heeft zaterdag mede door het stralende lenteweer veel bezoekers getrokken. De uitverkoop bij de Snuffelmarkt in de Oude Pastorie zorgde ervoor dat ook ´koopjesjagers' een bezoek aan de tuin brachten. De verkoop van stekjes van tuin- en kamerplanten liet niets te wensen over. Het ruime aanbod dat tuinliefhebbers in kratten en dozen hadden bezorgd, was tegen sluitingstijd grotendeels voor vriendelijke prijsjes afgezet. Veel belangstelling was er deze keer ook voor de ruime keuze uit bloempotten en schalen. Vooral de met plantjes gevulde klompjes gingen vlot van de hand. De netto opbrengst van ruim € 178 is bestemd voor de aankoop van Bijbelse planten. De kerktuin is in het nieuwe seizoen elke zaterdagmorgen van tien tot twaalf uur geopend, tegelijk met de Snuffelmarkt en de Koffiehoek. Voor een fotoverslag, lees verder >> .
U bent van harte welkom!
22.04.18
  Klik voor vergroting

Het was een gezellige drukte in
de Kerktuin van de Dorpskerk.

Voorjaar in de Kerktuin
De vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin zijn woensdag 4 april weer begonnen met onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Zij constateerden dat de eerste tekenen van het voorjaar zich al manifesteren in de tuin. Zo is de amandelboom in bloei gekomen, net als het longkruid en de eerste anemoon. Lees en kijk verder >> 07.04.18 

Werkgroep Kerktuin zoekt vrijwilligers
De werkgroep Kerktuin had op woensdagmorgen 29 november een gezellige bijeenkomst ter afronding van al weer een jaar tuinieren. Kerkrentmeester Alie den Engelsman en werkgroepvoorzitter Arja Burgers, mede-initiatiefnemers van de werkgroep, kijken terug op een mooi seizoen waarin er velen de Bijbelse tuin hebben bezocht.  Alie en Arja maken van de gelegenheid gebruik om tuinliefhebbers van héél de Protestantse Gemeente Barendrecht op te roepen om te komen participeren in de werkgroep. We zijn heel blij dat er al enkele dames vanuit andere wijkgemeenten actief zijn. Het werk in onze Kerktuin is een mooie vorm om samen 'gemeente te zijn'. 29.11.17
  klik voor vergroting

Het bijenvolk van de Dorpskerk
Hoe is het met de bijen?’  De gastvrouwen van de kerktuin achter de Dorpskerk horen deze vraag vaak van geïnteresseerde bezoekers die op zaterdagochtenden tijdens het tuinseizoen even stilstaan bij de bijenkast. Het antwoord van imker Jaap Witter uit Barendrecht, eigenaar en beheerder van het bijenvolk, is tweeledig. Vrij vertaald: 'tevreden, maar niet zonder zorgen!' De omvang van een bijenvolk varieert per seizoen. In de zomer telt een zwerm 30.000 tot 50.000 bijen; ’s winters 10.000 tot 15.000. Voor het hele verhaal over het nijvere bijenvolk van de Kerktuin bij de Dorpskerk, lees verder >> 18.10.17
  klik voor vergroting

Er zat muziek in de Dorpskerk(tuin)
Ook dit jaar werd het kerkelijk seizoen van de Dorpskerkgemeente afgesloten met een vrolijk lichtklassiek concert. Vanwege de weersomstandigheden kon het jammer genoeg niet plaatsvinden in de Kerktuin, maar de tuinzaal van de Ontmoeting bood een zeer comfortabel alternatief. Het optreden werd verzorgd door Hans van Gelder (piano), Peter Vliegenthart (klarinet) en Mieke Groen (sopraan). Het concert had een ongedwongen karakter. Bezoekers konden met een kopje koffie in de hand de muziek beluisteren en na het concert een wandeling in de tuin maken. Een compliment voor de musici en de werkgroep Kerktuin voor de uitvoering van dit nu al traditionele kerktuinconcert. Lees verder >> 04.07.17
  klik voor vergroting

Een Kerktuingebed
Ds. Piet Taselaar, die al vele jaren bijstand in het pastoraat verleent, heeft een warme band met de Dorpskerkgemeente, de Dorpskerk én de Kerktuin. En dat geldt wederzijds! Tijdens de eredienst op zondag 18 juni besteedde de predikant op unieke wijze aandacht aan de Kerktuin: hij presenteerde een Kerktuingebed. De Kerktuin van de Dorpskerk heeft onder andere een functie voor bezoekers die willen mediteren. Er is een 'stiltecirkel' ingericht waar men kan onthaasten en in gebed kan gaan. Ds. Taselaar heeft voor deze bijzondere gelegenheid het 'Zonnelied' van Franciscus van Assisi dat dateert uit het jaar 1225 omgedoopt tot 'Kerktuinlied'. De werkgroep Kerktuin heeft het lied dankbaar geadopteerd en zal het de komende weken plaatsen in de Stiltecirkel, zodat alle bezoekers het kunnen gebruiken. Lees verder >> 19.06.17
  Klik voor vergroting

Manuscript van het 'Zonnelied'
uit de bibliotheek van de
Basiliek Sacro Convento Assisi

Feest in de Kerktuin
Zondagmorgen 18 juni jl. was het feest in de Kerktuin van de Dorpskerk. Na de eredienst werd er een plaquette onthuld door Burgemeester Jan van Belzen en ds. Piet Taselaar. Zij waren het die zeven jaar geleden de Kerktuin feestelijk openden met het loslaten van enkele witte duiven. Die openingshandeling is fotografisch vastgelegd en nu als plaquette geplaatst in de Kerktuin. Werkgroeplid Janneke Vijfvinkel ging in haar welkomswoord in op het belang van de Kerktuin. Burgemeester van Belzen onderstreepte die woorden. De beide heren ontvingen als dank een potje honing van het bijenvolk dat de Kerktuin bewoont.  Lees verder >> 19.06.17

  Klik voor vergroting

Succesvolle opening Kerktuin
Met de traditionele stekkendag is het nieuwe seizoen van de bijbelse kerktuin achter de Dorpskerk op zaterdag 22 april weer geopend. Het was een succesvolle dag, met een prachtige opbrengst (ruim € 160 !). De opkomst was in het zevenjarig bestaan van de Kerktuin nog nooit zo groot geweest.
Voor een fotoverslag, lees verder >>  30.04.17
  klik voor vergroting

Meer licht in de Kerktuin
Op 9 februari ging een wens van de werkgroep Kerktuin in vervulling. Toen werd namelijk een forse Esdoorn gerooid die een groot deel van de kerktuin in de schaduw zette. Aangezien de Esdoorn een zogenaamde zaailing was, kon de boom zondermeer worden gerooid. Het werk is professioneel uitgevoerd door de firma Jacob van der Linden. Hans Hooghart, een van de vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin, heeft zich over het afkomend hout ontfermt zodat we dat zelf niet hoefden af te voeren. Lees verder >> 10.02.17
  klik voor vergroting

Kunstwerk Kerktuin onthuld
Onder grote belangstelling van leden van de Dorpskerkgemeente heeft oud-kerkrentmeester Hans van Herk op zaterdag 6 juni j.l. een modern kunstwerk onthuld in de Kerktuin van de Dorpskerk. De onthulling viel samen met de viering van het eerste lustrum van de Kerktuin. Met dit kunstwerk is de opbouw van de kerktuin afgerond. Lees verder >> 07.06.15
  Klik voor vergroting

Nieuw waterornament in kerktuin
Alie den Engelsman (lid van de werkgroep) en vrijwilliger Hans Hooghart hebben een nieuw waterornament aangelegd in de Kerktuin. Over een cirkel van stenen stroomt nu onafgebroken water, omdat de pomp dag en nacht functioneert. Hierdoor kan het water niet vervuilen. Rondom de stenen komt nog beplanting. Het oude ornament is verwijderd; het vertoonde herhaaldelijk mankementen. De materialen voor het nieuwe ornament (grote kuip, pomp, rooster) zijn met korting aangeschaft bij de firma Wesdijk. 06.04.15

Bijenvolk in Kerktuin
De kerktuin achter de Dorpskerk is op 2 mei 2014 verrijkt met een bijenvolk. Het was daarmee dubbel feest, want de kerk bestond die dag precies 502 jaar. Dorpskerkpredkant Jan Willem Stam heeft het bijenvolk symbolisch welkom geheten door het planten van een buxus, een struik die voor bijen aantrekkelijk is. Vrijwilligers van de kerktuin en imker Jaap Witter woonden deze begroeting bij. De heer Witter heeft zorgvuldig een plek uitgezocht voor de bijenkast. Bezoekers van de tuin hoeven volgens de imker niet bang te zijn voor de bijen. 'Honingbijen hebben maar één doel: voedsel verzamelen. Zolang zij niet in hun vliegroutes worden gehinderd en onbelemmerd hun kast kunnen bereiken zijn ze niet agressief.' De komst van het bijenvolk is een reden temeer om eens een bezoek te brengen aan de kerktuin van de Dorpskerk, het oudste huis van Barendrecht. Lees verder >>  Met dank aan de fotografen Jan van den Oever, Arco van der Lee en Gerdien Pool. 03/11.05.14

klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Alie den Engelsman verwelkomt
de aanwezige gasten.
Ds. Stam plaatst een kunstwerk in de
vorm van een bij op de bijenkast.
De kast voor het bijenvolk dat
tienduizenden nijvere bijen huisvest.
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Ds. Stam plaatst een Buxus,
een struik die geliefd is bij bijen.
Onder de gasten waren tal van nijvere 
werkers (vanuit de Dorpskerkgemeente).
Zij luisterden met grote
belangstelling naar de presentaties.

De Kerktuin als wijngaard . . .
De druivenranken in de Kerktuin, die destijds onder andere zijn geschonken door de vorige Dorpskerkpredikant Philip van Wijk, doen het met het jaar beter dankzij de goede zorgen van de vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin. Gerdien Pool, die al eerder mooie foto's van de kerktuin maakte, zond enkele prachtige plaatjes van de druivenranken in het najaar van 2013. 24.09.13


klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

De wijnranken groeien goed
langs de pergola.

De zonnewijzer is een van de
bijzondere objecten in de tuin.

Binnenkort kunnen de vruchten
worden geplukt.


Bloeiende Kerktuin
Het was niet de grootste attractie tijdens het Zomerfeest dat op 6 juli 2013 in Barendrecht werd gehouden, maar wel een van de meest bijzondere: het bloeiende vlas in de kerktuin. Vlas was vroeger een gewas dat veel werd aangeplant door de boeren in Barendecht en Rijsoord. Tegenwoordig is het uit onze regio geheel verdwenen. Er wordt nog wat vlas geteeld in Noord-Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen. Dat wordt verkocht aan de textielindustrie in Belgie.
Omdat vlas ook in de Bijbel wordt genoemd (o.a. Spr. 31:13), past deze plant in de kerktuin van de Dorpskerk. Ad den Otter van de Historische Vereniging Barendrecht heeft vorig jaar in Noord-Brabant zaad van vlas bemachtigd en aan de medewerkers van de kerktuin gegeven. En het resultaat mag er zijn! Groot was de vreugde bij Ad den Otter toen juist op de ochtend van het Zomerfeest het vlas mooie paarse bloemen vertoonde. Vlas bloeit maar één dag, dus dit kwam wel heel mooi uit.
Klik op de foto om de prachtige ééndagsbloem te bewonderen. 06.07.13

 

klik voor vergroting van de prachtige bloem
Dick Mooyaart en Ad den Otter
bewonderen het vlas.


Fotoreportage van de feestelijke opening
(foto's: Gerrit Barendrecht en Loek van Doorn)

klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Het ontvangstcomité 

De initiatiefneemsters

De Dorps(kerk)omroeper 

Een Tuinbijbel voor de WK

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Ds. Piet Taselaar

Burgemeester  Van Belzen

De opening met twee duiven

Alie geeft rondleiding 

Klik voor vergroting

Klik vor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Waarderende blikken

Nagenieten in de zon van . . .

de muziek in de Dorpskerktuin

Veel gasten en belangstellenden


Fotoreportage aanleg Kerktuin
(met dank aan de verschillende fotografen!)

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

Ontwerp van de Kerktuin 

Het oude terras eruit! 

 Goed materieel is het halve werk

Het grasveld eruit!

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

Nieuw terras, vakkundig gelegd 

 Demachine doet het zware werk

Mensenhanden maken het mooi

Alie: 'voor alle Barendrechters' 

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik vor vergroting

klik voor vergroting

Als eerste wordt de olijfboom ...

'symbolisch' geplant door Simon 

Een pad in lemniscaat-vorm

 Situatie op 10.06.09

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

De pergola. Vlnr. Henk Kooiman,
Cor Dorsman en Jo Steenhoek 

Een waterbron ontbreekt niet:     
Ik ben de bron van levend water

De pergola is een nieuw element
in de kerktuin geworden

Een overzicht vanuit
De Ontmoeting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

  klik voor vergroting

klik voor vergroting

Een overzicht vanuit
De Oude pastorie

Adri Both en Carel Jansen plaatsen
de geschonken granaatappelboom

     De granaatappelboom in volle 
     glorie - september 2009 

Oktober 09 de rozenstruiken
worden geplant en vervolgens . . .

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

winterklaar maken

meubilair opbergen

De Kerktuin in sneeuwpracht

Olijfboom in winterkleed


De laatste dag van de oude beuk
Op de plaats waar straks de kerktuin wordt aangelegd heeft ruim 150 jaar een oude beuk heeft gestaan. Ernstig aangetast door een zwam is deze karakteristieke boom in het najaar van 2006 omgehakt. (zie onderstaande foto's). Op basis van deskundige analyse is gebleken, dat deze boom inderdaad ruim 150 jaar oud geworden.

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting

De Beuk nog in volle glorie!

 

Op vakkundige wijze wordt de
karakteristieke boom tak voor
tak neergehaald.

 

Het einde van de Oude Beuk: 09.10.2006.
Een nieuw idee voor een bijbelse kerktuin
wordt geboren!

 

Vorige Printvriendelijke versie van deze pagina Volgende