De totstandkoming van het boek
De initiatiefnemers
Binnen de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk was het Simon Hoek die omstreeks 2006 het idee lanceerde om bij het Dorpskerkjubileum een boek uit te geven. Maar dat was toen nog maar een vaag plan waar nog niet echt over nagedacht was. Journalist Wim de Regt - actief lid van de Dorpskerkgemeente - daarentegen had toen al wél nagedacht over een blauwdruk voor een jubileumboek. Beiden vonden elkaar snel op basis van de plannen van Wim. Zo begon een jarenlange periode van intensieve samenwerking, waarbij Wim de inhoudelijke kant verzorgde en Simon de zakelijke aspecten van het project voor zijn rekening nam.
Het schrijverscollectief
Wim de Regt, die meerdere boeken heeft uitgegeven, schakelde enkele collega's in en zocht mede-auteurs die gespecialiseerd waren in specifieke onderwerpen. Zo werden Kees Brinkman, Emmar van Duin, Hans van Gelder, Arco van der Lee, Hans Onderwater, Hans Roodenburg, Gerrit Barendrecht en Philip van Wijk benaderd. Zij stemden allen in met het principe van belangeloze medewerking. Er werd gewerkt volgens een taakverdeling die spoorde met specifiek kennis en ervaring. Enkele malen per jaar troffen alle auteurs elkaar in een gezamenlijke vergadering, daarnaast waren er veel bilaterale gesprekken.
De redactie
Als redactie traden op: Bram Oosterwijk - eindredacteur- en Kees Brinkman en Wim de Regt. De drie heren hebben al meerdere boeken op hun naam staan. Zij hebben daarbij ook vaker samen gewerkt. Zij vormden voor de productie van het jubileumboek vormden een hecht team, dat goed en intensief contact had met de auteurs.
De vormgeving en productie
Zowel Wim als Bram hadden en hebben uitstekende ervaring met COOLEGEM MEDIA als vormgever en producent van boeken. De keuze voor vormgever en producent was snel gemaakt en heeft geleid tot een prima samenwerking. Peter den Engelsman trad op als vormgever en Hans Coolegem zelf als producent.
Uitgever en distributeur
Zoals gezegd hebben de beide initiatiefnemers de taken verdeeld. Wim treedt op als uitgever en Simon draagt zorg voor de distributie en alles wat daar bij komt.
Financiering
Gezien het feit dat het boek wordt uitgegeven ten behoeve van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk en dus de eventuele winst van het boek naar hen toevloeit, heeft het de Stichting Vrienden van de Dorpskerk zich garant gesteld voor de financiering.
Het gaat daarbij uitsluitend gaat om kosten van vormgeving, drukken, binden en distributie. Het is steeds het uitgangspunt geweest om een boek te produceren voor een breed publiek, dat tegen een 'vriendenprijs' kan worden uitgezet onder de Barendrechtse bevolking. Er is in overleg tussen de Vriendenstichting, de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk en de redactie besloten voor een intensieve promotie van het boek via een lange peridoe van voorinschrijving voor de prijs van € 25. Gezien de officiële verkoopprijs van € 35 is dit met recht een 'vriendenprijs'.
|